Casa frumoasa cu covor curat si ordonat. Un covor este un detaliu important in stilul fiecarei incaperi, dand caracter camerei si creand o senzatie calda, acasa. Intretinerea lor poate parea complicata si obositoare, dar daca urmati sfaturile noastre si urmariti covoarele dvs., acestea vor arata intotdeauna frumoase si fara efort.

Murdaria de pe covor poate deteriora firul si poate distruge structura acestuia, astfel ca se pateaza si devine opac. Curatarea regulata va va mentine mai bine covorul decat curatarea chimica sau tratamentele de spalare.

Intretinere covoare

Intretinerea corecta a covoarelor este importanta pentru frumusetea lor si pentru aerul proaspat din interior. Pe podea si pe covor se acumuleaza mult praf si diverse impuritati. Curatarea regulata, cel putin o data pe saptamana, cu un aspirator puternic, competitiv, va avea ca rezultat covoare curate constant si aer placut in casa.

Aceasta este probabil cea mai usoara strategie de a va mentine covoarele si podelele curate tot timpul:

• Aspirarea regulata si minutioasa, in special in zonele cu trafic intens, poate prelungi durata de viata a covorului si poate preveni acumularea de impuritati, puf, par si praf. Aspirarea corecta inseamna cel putin cinci pana la sase treceri peste capatul covorului. Aspirarea trebuie facuta in mai multe moduri. Un aspirator cu filtru HEPA asigura eliminarea tuturor particulelor fine, cum ar fi alergenii si praful. Curatati frecvent sacul aspiratorului, deoarece acest lucru va creste eficienta si va proteja dispozitivul. Curatati in mod regulat sub covor, pe cat posibil, sau macar marginile covorului.

• Curatarea cu abur este o metoda de intretinere foarte simpla si extrem de eficienta. Daca puteti aspira cel putin o data pe saptamana cand este necesar, se recomanda curatarea cu abur anual sau cand este necesar. Curatarea cu abur indeparteaza bacteriile, acarienii si mirosurile.

• Covorasele de intrare sunt o modalitate excelenta de a proteja covorul din interior. Sunt cu adevarat utile daca le curatati cat mai des posibil.

• Pardoselile trebuie curatate si ele regulat, in functie de materialul din care sunt realizate, iar curatarea umeda a acestora (cu o solutie adecvata, cu abur sau doar cu aspiratorul cu mop) poate proteja covorul.

• Pentru o buna intretinere a covoarelor, folositi intotdeauna numai substantele corecte (niciodata inalbitori, deoarece va deteriora culoarea) si protejati-le (foloseste perdele sau jaluzele) de lumina directa a soarelui pentru o perioada lunga de timp.

Cateva sfaturi si trucuri suplimentare sunt utile si vor face intretinerea regulata a covoarelor mai eficienta:

• Inistati pe zonele in care o persoana sta si se misca, unde aspiratia trebuie traversata din mai multe directii, mai ales daca covorul este gros si/sau ridicat;

• Pune o lingurita de bicarbonat de sodiu in punga aspiratorului pentru ca mirosul neplacut sa dispara cand aspiri;

• Asigurati-va ca curatati sacul aspiratorului inainte de utilizare. Daca este posibil, cel mai bine este sa curatati si sa spalati dupa fiecare utilizare;

• Inainte de a aspira saptamanal, utilizati un recipient de pulverizare pentru a pulveriza o solutie, o treime de otet alb si doua treimi de apa pe covor; ca rezultat, covorul va fi mai bine curatat.

Curatarea covoarelor

Majoritatea producatorilor de covoare recomanda curatarea lor cu abur sau cu un sistem care foloseste apa calda. In ceea ce priveste produsele de curatare, acestea trebuie sa fie potrivite pentru tipul de fibre din care este fabricat covorul. Fibrele sintetice sunt cele mai practice si mai usor de curatat. Pentru fibrele naturale, fie in, iuta, lana sau matase, folositi sapunuri speciale pentru covoare sau sampoane care nu contin substante chimice care pot eroda fibrele.

Daca alegeti sa va curatati covorul acasa, iata cateva sfaturi:

• Curatarea in profunzime a covoarelor trebuie facuta inainte ca acestea sa devina foarte murdare, altfel va fi foarte dificil. Cat de des faceti acest lucru depinde de traficul din casa (tinand cont de animalele de companie) si de tipul de covor. Covoarele groase din fibre naturale trebuie curatate mai des, in timp ce covoarele si mochetele sintetice necesita o curatare mai mica, tocmai pentru ca intretinerea lor regulata este eficienta.

• Aspirati covorul inainte si dupa curatare: Inainte de curatare trebuie sa aspirati cat mai multa murdarie.Dupa curatarea cu apa, abur sau diverse solutii, colectati impuritatile ramase indepartate prin curatare si ridicati firul.Tesatura. Aspiratoarele umede si uscate sunt perfecte pentru aceasta operatiune si pot fi folosite pe suprafete uscate sau umede la fel de eficient.

• Pentru petele rezistente exista cateva solutii in functie de tipul de pata si de vechimea acestora. Puteti folosi o solutie comerciala pentru curatarea covoarelor pe baza de spuma sau un solvent sau o solutie pe care o aveti acasa. Curatati zona patata, dar si din jurul ei, pentru a nu lasa pe covor „pete luminoase” la fel de vizibile precum pata.

• Utilizati intotdeauna o carpa sau un burete, nu turnati niciodata solutie de curatat covoare direct pe pata.

• Detergentul de spalat vase este excelent si pentru covoare. Se amesteca o lingurita de lichid de spalat vase cu o cana de apa fierbinte. Folositi imediat petele de mancare si ulei. Folosind un burete inmuiat in solutie, frecati pata, apoi tamponati si/sau aspirati pata.

• Utilizati un ulei de solvent fara acetona sau un agent de indepartare a ojei. Este grozav pentru petele de vopsea, petele de ulei sau petele vechi de ulei.

• Amesteca o cana de otet alb cu doua cani de apa si pulverizeaza-l pe covor. Lasati sa actioneze cel putin o ora, apoi aspirati. Apa a fost evaporata si toate impuritatile au fost indepartate prin evacuare. Operatia s-a facut pe un covor, care a fost aspirat foarte bine inainte. Aceasta solutie confera intensitate a culorii si un aspect curat covorului.

• Pentru covoare murdare, amestecati o parte de lichid de spalat vase cu trei parti de apa. Puneti solutia intr-un pulverizator cu sistem de spumare. Pulverizati spuma care s-a format pe covor uniform pe covor si lasati-o sa stea cateva ore. Aspirati din nou covorul (trebuia sa fie bine aspirat inainte). Repetati aceasta operatiune dupa cum este necesar. Covoarele vor prinde viata si vor fi curatate temeinic. Pentru covoare foarte murdare, adaugati in solutie o lingura de pudra de amoniac.

• Unele covoare, chiar daca nu sunt foarte murdare, miros urat. Scapa de acest miros de bicarbonat. Presarati bicarbonatul de sodiu cat mai uniform pe covor. Lasati sa actioneze 30-60 de minute, apoi aspirati bine covorul.

Intretinerea covoarelor noi

Covoarele noi imbunatatesc radical aerul din casa, dar necesita o atentie deosebita. Exista o conceptie gresita ca covoarele noi nu trebuie aspirate pana cand nu sunt calcate. Un covor nou poate fi aspirat 7-10 zile din momentul in care este asezat pe podea fara a-l deteriora. Cantitatea de fire extrasa din covor este mai mare in primele saptamani de utilizare, dar nu afecteaza in niciun fel aspectul sau performantele acestuia. De asemenea, curatarea regulata a covoarelor noi este cea mai buna modalitate de a le intretine.

Curatati imediat ce se murdareste. Petele vechi sunt greu de indepartat, asa ca este important sa le indepartati imediat. Rezidurile solide pot fi indepartate cu un cutit, iar petele grase sunt tratate cu o solutie de degresare, asezate pe o carpa absorbanta si pur si simplu sters. Utilizati o carpa curata, absorbanta pentru a curata lichidul sau tamponati. Indepartati urmele cu sampon sau detergent de vase sau produse speciale pentru curatarea covoarelor.

Un covor bine intretinut poate mentine intreaga casa in ordine, asa ca acorda-i atentie cel putin o data pe saptamana. In plus, o casa cu un covor aspirat corespunzator este o casa sanatoasa, fara alergeni si fara praf.

5 thoughts on “Cum intretii si cureti eficient covoarele

  1. Recomand acest articol tuturor celor care isi doresc sa devina mai productivi si sa se bucure de rezultatele muncii lor. Ideile prezentate sunt usor de implementat si pot face o diferenta semnificativa in modul in care ne desfasuram activitatile zilnice.

  2. Mi-a placut foarte mult partea in care autorul vorbeste despre tehnicile de time management si cum pot fi aplicate in viata de zi cu zi. Este important sa ne gestionam timpul cat mai bine pentru a putea indeplini toate sarcinile si proiectele pe care le avem.

  3. Articolul de pe site-ul yosi.ro este foarte interesant si ofera informatii valoroase despre modul in care poti sa iti imbunatatesti productivitatea la locul de munca. Sunt de acord cu ideea ca organizarea eficienta a timpului este esentiala pentru a fi mai productiv si pentru a reduce stresul.

  4. Ma bucur ca am descoperit acest articol care imi ofera idei noi si interesante pentru a-mi relaxa mintea si corpul. Voi incerca cu siguranta cateva din sugestiile prezentate pentru a-mi imbunatati starea de bine.

  5. Articolul de pe Yosi.ro despre cele mai bune metode de relaxare in zilele agitate este extrem de util, oferind sfaturi practice si usor de implementat. Este important sa ne acordam timp pentru noi insine si sa gasim activitati care ne aduc linistea interioara.

Comments are closed.