Alegerea frigiderului perfect pentru majoritatea oamenilor poate fi o sarcina descurajanta. Treaba de documentare, cercetare si comparare a diferitelor modele de frigidere poate fi dificila, iar achizitiile finale ale acestor frigidere nu sunt cu totul neglijabile ca pret. Un frigider nu este un aparat pe care trebuie sa-l inlocuiesti in fiecare an, asa ca trebuie sa faci alegerea corecta. Voi incerca sa detaliez cele mai importante criterii de cumparare a unui frigider in randurile de mai jos.

Fara indoiala, frigiderul este cel mai folosit si util aparat din orice casa. Multitudinea de modele si dotari cu care sunt dotate frigiderele aparute in ultimii ani fac ca achizitionarea unui astfel de aparat sa nu fie o floare la ureche.

Cum alegi cel mai bun frigider?

Nu pot spune ca exista o reteta sau o formula perfecta pentru a alege frigiderul perfect. Dar exista cateva criterii care sa te ghideze in functie de nevoile tale.

Lucrurile de care trebuie sa tineti cont atunci cand cumparati un frigider sunt pretul, dimensiunea, designul, caracteristicile si ratingul energetic. Sa incercam sa discutam pe fiecare in detaliu.

Pretul frigiderului

Pretul frigiderului conteaza! Mai intai, calculati bugetul disponibil pentru achizitiile de frigidere, apoi incepeti sa cercetati piata si optiunile.

Pretul celui mai des intalnit frigider este in jur de 900-1000 de lei, iar pretul frigiderelor de lux si multifunctionale poate chiar creste de 10-15 ori.

Daca cerintele dvs. sunt mari si bugetul nu este mare, luati in considerare cumpararea de frigidere in rate. Majoritatea comerciantilor cu amanuntul de electrocasnice ofera aceasta oportunitate clientilor lor.

Dimensiunea frigiderului

Dimensiunea frigiderelor poate varia foarte mult. Inainte de a incepe cumparaturile, este o idee buna sa masurati spatiul frigiderului din bucatarie si apoi sa luati in considerare nevoile familiei. Nu uita de perspectiva, dar masoara si spatiul pentru a deschide usa sau usa frigiderului, aspect important pe care multi il uita. Daca ai o familie numeroasa, trebuie sa cumperi un frigider cu o capacitate cat mai mare, de preferat cu doua usi.

Tentatia si marea greseala a multor oameni este sa caute sa cumpere un frigider cu o dimensiune si o capacitate mai mare. Cu toate acestea, ceea ce multi oameni nu stiu este ca frigiderele functioneaza mai bine si mai economic daca exista mai putin aer in ele. Deci, cu cat frigiderul este mai mic, cu atat este mai usor sa il umpleti si cu atat economiile sunt mai eficiente. In mod ideal, acest raport ar trebui sa fie echilibrat.

Compartiment frigorific

Un frigider mare, prost compartimentat este la fel de ineficient ca unul mic. Exista si modele care au propriile compartimentari in functie de nevoile tale, iar rafturile pot fi reglate in trepte de cativa centimetri. Cele mai recente din aceasta categorie ofera chiar si rafturi de ridicare. Pozitia lor poate fi reglata fara a goli rafturile. Iar pretul acestui model cu rafturi ce pot fi modificate este pe masura.

Din modul in care este construit, putem clasifica frigiderele in una din patru categorii: frigidere cu o singura usa, frigidere cu congelatoare sus cu doua, frigidere si congelatoare jos cu doua usi si frigidere side by side cu doua usi alaturate.

Toate cele trei categorii sunt importante pentru accesibilitate si usurinta in utilizare, precum si pentru designul dispozitivului. Din punct de vedere al designului, gama de produse disponibile pe piata romaneasca este diversificata si va satisface chiar si pe cei mai pretentiosi cumparatori.

Frigiderul cu o singura usa a fost unul dintre cele mai comune modele din Romania inainte si dupa revolutie. Cu toate acestea, dupa diversificarea pietei, romanii au inceput sa aleaga alte tipuri de frigidere si chiar frigidere. Volumul unor astfel de frigidere poate varia de la zeci de litri la sute de litri. In general, exista un congelator incorporat in partea de sus, fie ca este un frigider mic sau un frigider mai mare. Cel mic are functie duala de alimentare, deci poate asigura atat 220V cat si 12V, poate fi integrat in rulota sau folosit in masina pentru vacanta si calatorii.

Din punctul meu de vedere, frigiderul cu congelatorul jos cu doua usi este cea mai ergonomica optiune. Sectiunea de congelare cel mai putin utilizata este in jos pentru a evita confuzia, iar cea mai folosita sectiune de frigider este pregatita pentru o utilizare usoara si ergonomica.

Frigiderele cu doua usi si congelatorul in partea superioara functioneaza in general cu un singur compresor, care asigura racirea congelatorului si a sectiilor frigorifice. Acest model nu este la fel de confortabil si ergonomic precum modelele prezentate mai sus, dar costa si mai putin decat modelul cu congelator de jos.

Frigiderul side-by-side este tot un frigider cu doua usi, de data aceasta amplasate vertical. Astfel de frigidere nu numai ca sunt placute ochiului cu un design placut, dar ofera si o accesibilitate mai mare care este mai ergonomica. De cele mai multe ori, astfel de frigidere au o usa in partea dreapta pentru compartimentul frigider si o usa in partea stanga, care este mult mai ingusta, pentru compartimentul congelator.

Consumul de energie

Pentru multe persoane, consumul de energie este cel mai important factor in achizitionarea unui frigider. Frigiderul functioneaza continu, asa ca este recomandat sa folositi frigiderul cu un consum cat mai mic. Modelele A-level sau chiar A+ sunt recomandarea mea. Chiar daca un frigider clasa A sau A+ poate avea un pret de achizitie mai mare, te va costa mai putini bani pe termen lung. Modelul de clasa A+ consuma cu 25% mai putina energie decat clasa A si cu 40% mai putina energie decat clasa B.

Functiile frigiderului

Sa vorbim despre partea cea mai importanta a persoanei pretentioase, functia frigiderului. Cele mai indispensabile caracteristici sunt: fara inghet, functie de dezghetare automata si antibacterian. In opinia mea, pe langa aceste trei caracteristici de baza, producatorii s-au straduit sa inoveze in ultimii ani, echipand in cele din urma frigiderele cu caracteristici precum afisaje electronice si panouri de control cu ecran tactil sau sertare reglabile cu temperatura.

Multi oameni confunda functia fara inghet cu dezghetarea automata. Dar sunt doua lucruri diferite. Frigiderele dotate cu sistem anti inghet nu permit formarea ghetii in interior, racirea are loc prin aerisirea interiorului cu un flux de aer rece. Unele modele folosesc chiar mai multe coloane de aer, o tehnica cunoscuta sub numele de multi-air.

Dezghetarea automata este o tehnologie care exista de ani de zile si va poate scuti de necazul de a va dezgheta in mod regulat frigiderul. Apa de la dezghetarea automata merge intr-un loc special de pe fundul frigiderului, unde se scurge intr-o tava situata deasupra compresorului, unde caldura ei face ca apa sa se evapore.

Dupa parerea mea, un frigider antibacterian este o necesitate. Bacteriile sunt active pana la -19 grade, motiv pentru care producatorul a creat acest sistem bazat pe ioni de argint. Unele modele au chiar si un filtru antibacterian pe partea de ventilatie.

Frigiderul din partea de sus a gamei dispune de reglare a temperaturii pentru fiecare sertar. De exemplu, puteti seta o anumita temperatura in sertarul pentru legume si o temperatura complet diferita in sertarul pentru carne. Pretul pentru un model cu aceasta caracteristica este pe masura.

Afisajul electronic al panoului de control al frigiderului, ecranul tactil sau comenzile digitale sunt alte caracteristici pe care le poate avea un model. Functiile care sunt inutile la prima vedere pot dovedi contrariul daca sunt afisate informatii utile sau pot fi setate diferite moduri de operare. Dar retineti ca un frigider high-tech cu functii multiple este mult mai probabil sa esueze decat un simplu frigider.

Am observat ca un dozator de apa sau un aparat de gheata devine o caracteristica din ce in ce mai populara in frigidere. Retineti ca o astfel de functie are doua dezavantaje majore. In primul rand, spatiul interior este mult redus, iar in al doilea rand, sistemul este predispus la defectiuni.

Service si garantie

Garantia producatorului este critica. Unii producatori garanteaza o durata de viata mai lunga a dispozitivului, in timp ce altii sunt mai scurte. Gasiti un producator de calitate, cu o garantie buna si un serviciu bun.

7 thoughts on “Cum alegi frigiderul potrivit

  1. Subiectul abordat in articol este extrem de important, mai ales in societatea agitata in care traim. Am invatat multe lucruri noi si m-am motivat sa imi organizez mai bine activitatile zilnice.

  2. Ma bucur ca am descoperit acest articol pentru ca ma confruntam cu probleme legate de gestionarea timpului si acum am o idee clara despre ce pot face pentru a imbunatati situatia. Multumesc Yosi.ro!

  3. Articolul de pe Yosi.ro despre cele mai bune metode de a-ti organiza timpul mi-a fost de mare ajutor. Am gasit informatii valoroase si sfaturi practice pe care cu siguranta le voi aplica in viata de zi cu zi.

  4. Ma bucur ca am avut ocazia sa citesc acest articol, pentru ca mi-a deschis noi perspective asupra subiectului tratat. Recomand tuturor sa il citeasca pentru a invata mai multe.

  5. Apreciez efortul depus de autor pentru a aduce informatii relevante si actualizate in acest articol. Este clar ca s-a documentat bine inainte de a scrie.

  6. Mi-a placut foarte mult modul in care au fost prezentate argumentele si exemplele din articol. A fost usor de urmarit si inteles tot ce s-a dorit transmis.

  7. Articolul de pe acest site este foarte interesant si informativ. Am descoperit multe lucruri noi despre subiectul discutat si am apreciat modul in care autorul a abordat tema.

Comments are closed.